100xRietveld

‘Zitten is een werkwoord’, aldus baanbrekende ontwerper Gerrit Rietveld. In deze expo staan de spotlights op 100 modellen van zijn meubels.

Gerrit Rietveld werd wereldberoemd met zijn radicale ontwerpen uit de jaren ‘20 van de twintigste eeuw. Gedurende zijn carrière ontwierp hij uiteenlopende meubels met eenvoud en helderheid als uitgangspunt. 100xRietveld laat 100 modellen van zijn meubels zien op een schaal van 1:3 en toont de fascinatie voor materiaal en constructie die representatief is voor Rietvelds werk en een toonbeeld van Dutch Design.

De tentoonstelling bestaat uit drie zeshoekige vitrines die zich eenvoudig laten plaatsen. De diameter van de omgeschreven cirkel van de zeshoek bedraagt drie meter. In tegenstelling tot de meeste maquettes, waarin wordt gekozen voor een vereenvoudiging van de materialen, zijn deze meubels op schaal op precies dezelfde manier gemaakt als de originelen. De vitrines zijn afgesloten en verlicht. Alle objecten zijn afzonderlijk beschreven. Teksten: Nederlands en Engels.

De eerste tentoonstelling vond plaats in de aanwezigheid van de Erven Rietveld. De opening werd verricht door Ries Seijler, achterkleinzoon van Gerrit Rietveld.

Foto’s: Jan van der Heul